En rejse fra Falster til Jylland anno 1873

Vi ved ikke nøjagtigt, hvordan familien Dieckmann rejste fra Falster til Jylland i foråret 1873, men fra beretningen i Herning folkeblad i anledning af Isak Dieckmanns 80-års fødselsdag, ved vi, at især den sidste del af rejsen, som foregik med hestevogn fra Vejle, var besværlig. Desuden fremgår det, at familien overnattede på en gæstgivergård i Fredericia.

Jernbanernes hovedlinier var etableret i løbet af 1860'erne, og det er mest sandsynligt, at rejsen foregik med tog. På grund af de to sejladser, har rejsen formentlig krævet 2 overnatninger.

Rejsen kan være foregået med jernbane fra Vordingborg til Roskilde, og herfra til Korsør. Der var endnu ikke færger over Storebælt, så sejladsen må være foregået med et hjuldampskib til Nyborg. Herfra var der jernbane over Fyn til Strib ved Middelfart (åbnet 1865).

Fra Strib sejlede Hjulfærgen "Lillebelt" til Fredericia. Dette var Danmarks første jernbanefærge, som havde startet sejladsen året før - i 1872.

Efter overnatning i Fredericia kan turen været fortsat med tog til Vejle (åbnet 1868), og derfra med hestevogn til Herning.